perjantai 5. maaliskuuta 2010

Haaksirikkoutuneet

Eli illalla on sit Tatun ja mun näyttelyn avajaiset B-galleriassa kello 18 eteenpäin. Hertzlich willkommen.

Näyttelyn nimi on Haaksirikkoutuneet. Lähtökohtana on Lahja Haapasen kaavavihko arviolta 1940-luvulta, lähinnä lasten ja naisten vaatteiden peruskaavoja.

Näyttelyn teema on maskuliinisuus, pohdintaa miten olla kun ei ole kasvanut niihin miehisyyden mittoihin mitä yhteiskunta ympärillä odottaa. Vaatteet on kaikki (yhtä poikkeusta lukuunottamatta) suurennettu suoraan lasten kaavoista.

Tatu Hiltusen kuvat esitetään "liikkuvina", stop motion-animaatioina.

Nimi haaksirikkoutuneet tulee merimiesten maailmasta. Vaatteissa ja kuvissa on hyödynnetty eri alakulttuurien ja -ryhmien pukeutumisesta ja käyttäytymisestä elementtejä.

Nimi 'Haaksirikkoutuneet' viittaa niihin elämän karikoihin, joista on selvitty sekä niihin symboleihin, jotka viestivät lajitovereille kuulumista samaan heimoon tai ryhmään.

Lahja Haapasen kaavat on käytetty sellaisenaan, ainoastaan suurennettuina. Vain yhden kaavan kohdalla tein heiman radikaalimman muutoksen ja muokkasin vaatteet toisenlaiseksi. Malli on sama, ainoastaan tuplasin kankaan määrän vaatteessa ja siirsin keskitakasauman sivuille.

Käsittelin kaavoja peruskaavoina, samasta kaavasta tei esimerkiksi 3 housut, kaikki erilaisia, eri materiaaleista. Vaikka muuttelin kaavoja jonkin verran ei vaatteen muoto muuttunut. En siis tehnyt vaatteista istuvampia vaan ainoastaan muutin kaavoja esim. taskujen ja vyötärökaitaleiden kohdalla. Aluperäisisssä kaavoissa ei ollut kumpiakaan piirretty, joten kuosittelin ne mukaan.

Olen pohjattoman tyytyväinen näyttelyyn. Ripustus valmistui eilen illalla ja valot on kohdennettu, enää tarvitsee pikaisesti höyryttää muutamia vekkejä joita vaatteisiin tuli kuljetuksen aikana.

Tulkaa avajaisiin, tulkaa katsomaan.

Peace.

2 kommenttia:

  1. Ooh, näyttää mahtavalta! Onko näyttely tulossa jossain vaiheessa Helsinkiin (vai pitäisikö vanhan liikahtaa Turkkuseen?)?

    VastaaPoista
  2. kiitos, kamicha.

    ei o hesasta puhuttu tatunkanssa kun haaveis olis mennä berliiniin pystyttämään näyttely seuraavana. et turku taitanee kutsua enemmän nyt tällä haavaa. tervetuloa!

    VastaaPoista